Fával burkolják a fémet

HAJÓMALOM Folytatódnak a munkálatok a bajai hajómalomnál. Az ácsmesterek most a fém hajótestet burkolják be fával, de a következő másfél hónapban más szakemberek is dolgoznak majd azon, hogy a májusi átadóig minden készen álljon a vendégek fogadására.

A hajótest fémből készült, amit fával borítanak be a szakemberek. Így az eredeti, régi hajómalmokhoz teljesen hasonló lesz az új szerkezet. Keve Gábor műszaki vezető: „Az eredeti hajómalmok fából készültek, erre nekünk már nincs esélyünk. Sem gazdaságilag, sem hosszú távú működtetés szempontjából nem lenne jó, ha mindent fából csinálnánk. De hogy a jellege megmaradjon, mindent fával borítunk.”
Más famunkákat is elvégeztek a napokban, például elkészült a padozat és a korlát.  Szintén az elmúlt napokban fejeződtek be a villanyszerelési munkák, hiszen nemcsak őrölni fog a szerkezet a víz sodrásának energiáját felhasználva. A folyamatokat bemutatják a látogatóknak, ehhez pedig világításra és más elektromos berendezések működésére is szükség van.

A bajai szakemberek a héten végeznek, a hónap második felében a pedig azon székely mesterek érkeznek a városba, akik a fa házat, a vízkereket és a belső malom szerkezetet is építették. A lapátok egyes elemei ugyanis még hiányoznak, több más mellett ezt fejezik be. Az úszóművet a Kagyló előtt kötötték ki. Később a Dunán, a Halászati miniskanzen közelében helyezik el. A hajómalmot május 12-én avatják fel. Bajai TV

Top
Ezen az oldalon cookie-kat használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk…