Vízitúrák, hajókirándulások

Motoros csónaktúra vezetővel Gemencen, a Koppányi-sziget körül

A túra hossza kb. 2-2,5 óra. A Vén-Duna partról indulva érintjük a Cserta-torkolatot, kiszállás a zárásnál, séta a csodálatos homokpadon, kis betekintés a Koppányi-sziget élővilágába, majd a csónakázás folytatásaként a nagy Dunán érkezünk vissza a kiinduló pontra.
Bővebb információ:
Bárka Pihenőház - Gemenc
Baja - Dunafürdő, Bárka u. 75.
Tel: (+36) 70/258-2505; (+36) 70/612-9930
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.barkapihenohaz.hu 


Vízi élménytúra Baján
Rövid csónakázás (max.3 fő) a Sugovicán megkerülve a Petőfi-szigetet, majd hajókázás a gyönyörű Kádár-szigethez.
Bővebb információ:
Bajawakeboard Vízisport Egyesület
Tel: (+36) 70/978-3075KENUVAL A GEMENCI ERDŐBEN A DUNA MELLÉKÁGAIN

A Gemenci erdő mellékágait különleges módon is fel lehet fedezni. Az országban egyedüliként itt az erdei vasút menetrend szerint induló járataival szállítjuk a kenukat, kajakokat a Duna mellékágaihoz valamint a Sió partjára. A túrázók négy túraútvonal közül választhatnak szabadidejüknek és edzettségüknek megfelelően.
A túrák kiinduló és érkezési pontja minden esetben a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ. A túrázók itt kapják meg a túrázáshoz nélkülözhetetlen mentőmellényeket, túralapátokat és a csomagok szállításához szükséges vízhatlan hordókat is. Igény esetén túravezetőt is tudunk biztosítani a vízi kalandozáshoz.
A túrázók betekintést nyerhetnek Európa legnagyobb kiterjedésű ártéri erdejének növény- és állatvilágába.
Pörbölyről a túrázók, közel 20 perces utazással érik el az erdei vasút Nyárilegelő megállóját, mely közvetlen a Rezéti-Duna partján található. Innen indul a Rezéti- és a Veránka-túra is. A vízre rakó helyen, illetve a kikötő helyen nincs kiépített stég, így a vízszint ingadozásának megfelelően a part erősen sáros lehet. A Rezéti-Duna fokozottan védett területrészek között kanyarog, ezért a parton kikötni és kiszállni nem szabad, csak vészhelyzet esetén. Kikötni, pihenni a Veránka-sziget ÉK-i csücskénél található üdülőnél, valamint a közeli zátonyon lehet.
Jó szerencsével védett madarakkal (szürke gém, rétisas, barna kánya, fekete gólya, nagykócsag) valamint hűsülő szarvasokkal, vaddisznókkal is találkozhat az ide látogató.

Rezéti-túra (fél napos túra):
Táv: erdei vasúton: 6km + kenuval: 7 km
Idő: 4,5 óra
Nyárilegelőtől a mellékágban É felé, folyással szemben kezdődik a túra. A bal part már maga a Veránka-sziget, mely Bács-Kiskun megyéhez tartozik, a jobb part viszont Tolna megye része. A túra elhalad a Lassi-tavak, a Zsubrik-tó mellett, majd az erdei vasút Szomfovai delta vonalában visszafordulva, a folyással megegyező irányban könnyed evezéssel újra Nyárilegelőhőz ér.

Veránka-túra (egész napos túra):
Táv: erdei vasúton: 6km + kenuval: 17 km
Idő: 6 óra
A Rezéti-túrához hasonlóan É felé, folyással szemben Nyárilegelőtől kezdődik a túra. A Veránka-szigetet kb. 6 óra alatt lehet megkerülni. A túrázók a Veránka-sziget megkerülésével elhaladnak Lovas-fok és a vadregényes Senki-szigete mellett is. A Dunára kiérve, kb. 3 km-t folyásirányban lefelé kell csorogni a Rezéti-Duna alsó torkolatáig, ahol ismét a mellékágban evezve tér vissza a vízitúrázó az kiindulás helyére.

Dunai Csorgó-túra (csak csoportoknak):
Táv: erdei vasúton: 20 + 6 km, kenuval: 15 km
Idő: 7 óra
A túrázók kb. 1,5 órás erdei vasutazás után érkeznek meg a túra kiinduló pontjára: Gemenc-Duna-partra. A hajók vízre tételét követően a kirándulók a Duna folyását kihasználva haladnak Baja irányába. Megfelelő vízállás esetén a túra útvonala érinti a Grébeci-Holt-Duna kis szakaszát is. A mintegy 15 km-es evezés után a Rezéti-Dunán is evezve Nyárilegelő megállónál ér véget a túra.

Sió túra (csak csoportoknak):
Táv: erdei vasúton: 28 + 6 km, kenuval: 9 km
Idő: 7,5 óra
A túra kezdő pontja Keselyűstől Ny-ra, a Sió partján található, mely közel két órás erdei vasutazás után érhető el. A túra nagy része a Sió Gemenci szakaszán halad, érintve a Keselyűsi hajózsilipet, melyen vízállás függően haladnak át a túrázók. A Dunán kb. 2 km-t evezve érnek Gemenc-Duna-parta a kirándulók, ahol ismét vonatra szállva érkeznek vissza Pörbölyre.
Egyéb tudnivalók: A Rezéti-Duna fokozottan védett területrészek között kanyarog, ezért a parton kiszállni nem szabad. Kikötni, pihenni az üdülő feletti zátonyon lehet. A vízi túrázóknak, a velük együtt utazó – kellő tapasztalattal és vízi jártassággal rendelkező – kijelölt vezető utasításait be kell tartaniuk. A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt, az úszni nem tudók és a 14 év alatti gyerekeknek kötelező a mentőmellény felvétele.

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ
H-7142 Pörböly, Bajai út 100.
Tel: (+36) 74/491-483; (+36) 30/945-0522
Fax: (+36) 74/591-029
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.gemenczrt.hu

Top
Ezen az oldalon cookie-kat használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk…