Karapancsai Kastély és Major

Hercegszántótól nem messze található a Gemenc Zrt. tulajdonában lévő Karapancsai majorság, melyet a Karapancsai erdőtömb ölel körbe. A majorságot körülvevő ősparkban található az 1891-1896 között Habsburg Albrecht főherceg által építetett Karapancsai kiskastély, valamint a Frigyes főherceg építtette nagyobb vadászkastély.
A XIX-XX. század fordulóján a gemenci erdőben rendezett vadászatok kedvelt helyszíne volt Karapancsa. A sokácok, szerbek lakta település Bács-Kiskun megye déli határvidékén a Habsburg ház tescheni hercegi ágának birtokában volt. A Hercegszántóhoz tartozó Karapancsa a család béllyei uradalmának részét képezte.

Az 1870-es évek elejéig valószínűleg a karapancsai erdőkerülethez tartozó kisebb vadőrház állhatott a kastély helyén. A vadászkastély (kiskastély) építését Habsburg Albrecht főherceg kezdte el (1879), majd Frigyes főherceg folytatta és fejezte be (1896). Ezzel egy időben épültek fel a vadászkastélyhoz kapcsolódó kiegészítő épületek, cselédlakások, erdészházak, gazdasági épületek - hasonló építészeti stílusban.
Természetesen az igények növekedésével a vadászkastélyt tovább bővítették, egy-egy kétszintes saroktoronnyal, faszerkezetű terasszal, külső lépcsővel, és vizesblokkal. A fejedelmi vadászatok kényelméhez igazodva a kastély berendezését is többször átalakították, bútorzatát a főúri igényeknek megfelelővé tették. Ebben a vadászkastélyban szállt meg 1897-ben, és 1903-ban II. Vilmos német császár, valamint I. Ferenc József császár és király is.

A kiskastélyban kialakított erdészet- és vadászattörténeti bemutatóhely nyolc termében és a hozzá kapcsolódó közlekedő helységeiben a főhercegi birtok kialakulása, a főhercegi család bemutatása, a területen végzett erdészeti, halászati, mezőgazdálkodási tevékenységek, a terület nemzetiségeinek bemutatása, a vadgazdálkodás és vadászati emlékek kiállításai kaptak helyet. A kiállítás kiemelkedő színfoltja az elmúlt két évszázadban ezen a területen elejtett három világrekord agancs másolata, illetve a fejedelmi vadászatokról készült korabeli fotók és trófeák.
A méltóképpen helyreállított Karapancsai Kiskastély így megfelelő környezetet biztosít e terület múltját kialakító főhercegi birtok bemutatására, illetve a nagyvadvadászattal összefüggő vadászati kultúra és a kapcsolódó történelmi hagyományok bemutatására.

Nyitva tartás:
Március 15-től augusztus 20-ig:
minden hétvégén (péntek, szombat, vasárnap) 10 és 14 óra között (csak idegenvezetéssel, mely minden órában indul).
csoportoknak előzetes bejelentkezés után egyéb időpontokban is lehetőségük van a kastélymúzeumot meglátogatni.
szeptember 1.-től előzetes bejelentkezéssel (legalább 24 órával előtte) fogadjuk a kastélymúzeum látogatóit (csoportokat, egyéni látogatókat egyaránt)!

Belépőjegyek:
Felnőtt: 500,-Ft/fő
Gyermek: 300,-Ft/fő

A Karapancsai Kastély és Major további épületei nem látogathatóak, a szálló- és üdülővendégek nyugalma érdekében!
Információ, csoportok bejelentése:
Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.
6500 Baja, Szent Imre tér 2.
Tel: (+36) 79/324-144; (+36) 30/945-0522
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.gemenczrt.hu

Top
Ezen az oldalon cookie-kat használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk…